Egészség

Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin és egyéb tudnivalók

mit nem szabad enni ha magas a koleszterinMit nem szabad enni ha magas a koleszterin

A “mit nem szabad enni ha magas a koleszterin” kérdés modern társadalmunk egyre több tagját foglalkoztatja. Ez azért van, mert a normát meghaladó koleszterin értéke növeli a szívbetegségek kockázatát. Fontos tehát, hogy lépéseket tegyünk a csökkentésére. A jó hír az, hogy egyszerű étrendi és életmódbeli változtatásokkal megállítható ez a betegség. Ha érdekli, hogy mit nem szabad enni ha magas a koleszterin, olvasson tovább és választ kap a kérdésére!

Mi az a koleszterin?

A koleszterin a zsír viaszos formája, ami a vérben utazik. Bár sok negatív felhang kapcsolódik hozzá, valójában nagyon fontos az egészség és a jólét szempontjából. Olyan létfontosságú funkciókat lát el a szervezetben, mint például a sejtfalak építése, a hormontermelés és a D-vitamin előállítása. Mivel ennyire fontos az egészség szempontjából, nem meglepő, hogy a szervezet a szükséges mennyiség nagy részét saját maga állítja elő. Ezért csak csekély mennyiségre van szüksége a táplálékból.

Mely élelmiszerek tartalmaznak természetes módon koleszterint?

A koleszterin természetes módon csak állati eredetű termékekben található meg. Idetartozik a tojás, a tejtermékek, a kagylók és a tenger gyümölcsei, a vörös húsok és az olyan állati szervek, mint például a szív, a vese vagy a máj. Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin kérdésre, általában ezeket adják válaszul. A táplálékkal elfogyasztott koleszterin valójában csak nagyon csekély mértékben befolyásolja a szervezetben lévő szintet. A tudósok ma már tudják, hogy a magas telített zsírsav bevitele az, ami növeli a vér összkoleszterin szintjét.

Lássuk mit nem szabad enni ha magas a koleszterin!

A tojás a tápanyagok erőműve. De annak ellenére, hogy kiváló minőségű fehérjét, fontos vitaminokat és kevés kalóriát tartalmazó élelmiszer, koleszterintartalma miatt rossz hírnévre tett szert. A legújabb kutatások nemrégiben történt áttekintése után, a szakértők frissített iránymutatásokat adtak ki a fogyasztásával kapcsolatban. Mostantól nincs korlátozás az egészséges emberek által hetente elfogyasztható ajánlott mennyiségre nézve. Azonban továbbra is azt javasolják, hogy a magas koleszterinszinttel rendelkező egyének maradjanak a heti 7 tojásnál.

A legtöbb ember életében vannak olyan ételek, amik bűnös élvezeteket jelentenek. Ezeket szívesen fogyasztják, még akkor is, ha tudják, hogy nem tesznek jót. Ilyen például a fagylalt vagy a burgonya chips. Ha az orvos felteszi ezeket a mit nem szabad enni ha magas a koleszterin listára, akkor bizony oda kell figyelni a fogyasztásukra.

Milyen hatással vannak a magas magnézium tartalmú ételek?

A magas magnézium tartalmú ételek fogyasztása egyszerű módja az általános egészségi állapot javításának. A magnézium olyan ásványi anyag, ami támogatja az ideg- és izomműködést, az immunrendszert, az erős csontokat, a vérnyomás szabályozását és még sok mást. Bár könnyen megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a zöldségek, gabonafélék, bab és tenger gyümölcsei, az adatok arra utalnak, hogy a legtöbb felnőtt nem fedezi a napi szükségletet ebből a tápanyagból. Szerencsére, a magas magnézium tartalmú ételek gondoskodnak az elem mennyiségének szinten tartásáról a szervezetben. Íme néhány, a legfontosabb források közül: magvak, diófélék, spenót, szójatermékek, gabonafélék, tenger gyümölcsei, tejtermékek és gyümölcsök.

Okok, amiért fontos a magas magnézium tartalmú ételek fogyasztása

Az emberi szerveknek magnéziumra van szükségük a megfelelő működéshez. Becslések szerint, a felnőttek körülbelül 60%-a nem fogyaszt eleget ebből a létfontosságú tápanyagból. Bár ritka jelenség, de ha valaki krónikus magnéziumhiányban szenved, olyan tünetek jelentkezhetnek nála, mint a fáradtság, az izomgörcsök, a gyengeség vagy a rendellenes szemmozgás.

Magas magnézium tartalmú ételek vagy étrend-kiegészítők?

A magnézium bevitelének legjobb módja számos tényezőtől függ, például az életkortól, az étrendtől és az egészségi állapottól. A legtöbb egészséges felnőttnek elegendő mennyiséghez kell jutnia pusztán az étrendjéből, míg másoknak étrend-kiegészítőre lehet szükségük a szint növeléséhez. Ha a kiegészítés mellett dönt, ne feledje, hogy azoknak különböző formái vannak.

A magnézium-oxidot a magnéziumhiány vagy a székrekedés kezelésére használják. A magnézium-citrát egyfajta hashajtó, ami segíthet az alkalmi székrekedésen. A magnézium-klorid segít a Mg szint növelésében és előnyös lehet más állapotok, például a prediabétesz esetén. A magnézium-glicinát a nyugodt, pihentető alvás támogatására ajánlott. Mielőtt bármilyen új táplálékkiegészítőt bevezetne a napi rutinjába, konzultáljon az orvosával!

Ahhoz, hogy több magnéziumot építsen az étrendjébe, a szakértők a következő lehetőségeket ajánlják. Reggelire fogyasszon alacsony zsírtartalmú görög joghurtot banánnal vagy gabonapehellyel! Tízóraira egyen 30 gr mandulát vagy tökmagot! Ebédre egy fél avokádó egy szelet teljes kiőrlésű pirítóson vagy salátán kiváló a Mg szint növelésére. Vacsorára egy szelet lazac barna rizzsel és nyers kelkáposzta salátával ugyanezt eredményezi. Desszertnek pedig egy szelet étcsokoládé lehet a bűnös élvezet.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás