A kávé napjaink egyik legelterjedtebb itala. Hosszú, rövid, ízesített, habos, hideg és még sorolhatnánk a megannyi variációt. Honnan indult a kávézás kultúrája és miként készült a mai kávéfőző gép előtt? A kávé piros bogyóit szüretelés után tisztítják és érlelik, majd következik a pörkölés, ami a kávé illatának, aromájának, ízének kulcsa.
Ez így történt régen és napjainkban is. A pörkölés befejeztével a kávé főzésre kész. Hogyan készült egy csésze kávé, amikor még nem voltak kávéfőző gépek? A pörkölt szemeket különböző módszerekkel aprították, ledarálták, majd egy edényben vízzel elkezdték főzni. Miután megkapták a „fekete levet”, az italt leszűrték és az eredmény finom forró kávé lett.
A kávézás elterjedésével megjelent a kotyogós, majd a technika fejlődésével az elektromos kávéfőző gép és ma már az automata berendezések viszik a prímet. Akár csúcstechnológiával összerakott gépezettel, akár kotyogós kávéfőzővel főzzük, a döntő tényező mindig a válogatott, minőségi, megfelelően pörkölt kávészem marad.