Egy olyan eszköz, ami jelentős szerepet játszik a modern konyhákban. A kukta lehetővé teszi az ételek gyorsabb elkészítését. Kiváló minőségi anyagokból készül és biztonságosan használható. Alapvetően egy nyomás alatti edény, amiben a zárható fedél alatt a nyomás növeli a forráspontot, aminek eredményeképpen a különböző fogások hamarabb az asztalra kerülhetnek.
Ez fontos szempont a mai rohanó világban, amikor az emberek gyakran idő szűkében vannak. Ideális választás azoknak, akiknek nap mint nap korlátozott idejük van a főzésre. A kukta különösen hasznos a húsok, a bab- és lencsefélék elkészítésekor, hiszen ezek kimondottan hosszú ideig főnek. Mellette szól az is, hogy megőrzi az ételek ízét, színét és tápanyag tartalmát. A rövidebb főzési folyamatnak köszönhetően, az összetevőkben megmaradnak a szervezetnek hasznos anyagok, így kijelenthető, hogy az eszköz hozzájárul az egészséges étrendhez.
A kukta használata odafigyelést igényel, ezért az alkalmazásakor mindenképpen követni kell az útmutatót, illetve betartani a biztonsági előírásokat.