Webáruház

A szalámik az egész világon kedvelt élelmiszernek számítanak

SzalámikSzalámik

A szalámik hazánkban rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen számos magyar család hűtőjében megtalálhatóak. Remek ízű szendvics, előétel vagy kínálótál készül belőlük. A finoman ízesített szalámik kicsiknek és nagyoknak egyaránt a kedvencei között szerepelnek. Nem csoda, hogy évszázadok óta szerves részei a gasztronómiának, hiszen ízviláguk, állaguk és eltarthatóságuk egyedülálló.

Ezen érlelt élelmiszerek története régre nyúlik vissza, amikor a hús tartósítása kulcsfontosságú volt a mindennapi életben. A sózás, füstölés és érlelés kombinációja lehetővé tette, hogy a hús hetekig, sőt, hónapokig fogyasztható maradjon. A húsok tartósítására a lesütést és zsírban tárolást választották, míg a kolbászok és szalámik esetén a füstölés tartósította a bélbe töltött darálékot.

Az idők során a különböző országok saját hagyományaik és ízlésviláguk alapján formálták a szalámi készítésének módját. Olaszországban például a finoman fűszerezett, borral ízesített változatok terjedtek el, míg Spanyolországban a paprikás és fokhagymás, csípős felvágottak hódítanak. Magyarországon a füstölt, markáns ízvilágú téliszalámi vált igazi nemzeti büszkeséggé. Az íze roppant kellemes, bár sokaknak elsőre kicsit erős lehet.
Most ismerjünk meg néhány nagy szalámi készítő országot

Az olaszok a világ egyik legismertebb szalámi készítői, hiszen náluk ez a fajta élelmiszer szinte minden régióban más és más jellegzetességgel bír. A milánói szalámi például lágyabb és kevésbé fűszeres, míg a nápolyi változat pikánsabb. Spanyolországban a chorizo az egyik legismertebb kolbász, aminek karakteres, paprikás íze összetéveszthetetlen. Németország szintén híres a változatos szalámi kínálatáról, ahol a füstölés és az érlelés egyedi technikái miatt különleges aromájú húsok születnek. Magyarország pedig méltán híres a Pick téliszalámiról, amelynek fehér nemespenész bevonata és hosszú érlelési folyamata egyedülállóvá teszi a világon.

Milyen fajtái vannak a szalámiknak és hogyan készülnek?

A felvágottak között rengeteg különbség fedezhető fel, legyen szó állagról, fűszerezésről vagy származási helyről. Vannak lágyabb, csemege változatok, amik a gyerekek és az enyhébb ízek kedvelőinek szólnak, valamint erőteljesen fűszerezett, csípős kivitelek, amik a karakteresebb ételeket kedvelőknek valóak. A paprikás változatok hazánkban különösen népszerűek, hiszen a magyar gasztronómiában a fűszerpaprika szinte minden étel alappillére (leves, paprikás, egytálétel, töltelék).

A szalámik készítéséhez leggyakrabban sertéshúst használnak, de egyes változatokban marha, esetleg vad is előfordulhat. A hús darálását követően sóval, borssal, fűszerekkel, paprikával, fokhagymával és olykor borral vagy más különleges összetevővel ízesítik. Ezután a masszát bélbe töltik, majd következik a füstölés és az érlelés. A folyamat több hétig vagy akár hónapokig is eltarthat, attól függően, hogy milyen típusú szalámit szeretnének előállítani. A lassú érlelés során a hús íze elmélyül, az állaga pedig tömörebbé válik, így alakul ki az elkészült finomság különleges karakteres aromája.

Mi a különbség a szalámi és a kolbász között?

Bár sokan összekeverik a két húskészítményt, hiszen hasonlóan néznek ki, valójában eltérő technológiával készülnek. A kolbász rövidebb ideig érlelt, gyakran frissen sütve vagy főzve fogyasztják, míg a szalámik hosszabb érlelési időt igényelnek, és hidegen fogyaszthatóak. Ez utóbbiak állaga sűrűbb, ízük komplexebb, és eltarthatóságuk is jóval hosszabb.

A méltán híres Pick téliszalámi minden magyar kedvence!

A magyar változatok közül kétségtelenül a Pick téliszalámi az egyik legismertebb. Különlegességét a kiváló minőségű sertéshús, a titkos fűszerkeverék és a Szeged környéki mikroklíma adja. A szalámit hagyományosan bükkfával füstölik, majd több hétig érlelik. A fehér bevonatot a nemespenész biztosítja, ami természetes módon alakul ki az érlelés során, és hozzájárul a szalámi jellegzetes ízéhez. Nem véletlen, hogy a Pick téliszalámi a világ számos országában keresett prémium terméknek számít.

Mi a szalámik szerepe a gasztronómiában?

A szalámik a gasztronómiában rendkívül sokoldalúak. Fogyaszthatod friss kenyérrel és sajttal, ízletes szendvicsbe rétegezve, előételként zöldségekkel vagy olívabogyóval tálalva. Különféle tészták, pizzák és saláták ízesítésére is remekül alkalmasak. Egy túrázás vagy kirándulás során a felvágottak igazi kincsnek számítanak, hiszen hűtés nélkül is sokáig eltarthatóak, és kiadós energiát biztosítanak. Az iskolai tízórai szendvicsben szintén klasszikus választás, legyen az csemege, paprikás vagy csípős változat.

A Coop Online webáruház felvágott választéka rendkívül széles

Ha minőségi szalámit szeretnél vásárolni, érdemes körülnézned a cooponline.hu webáruház kínálatában. A választékban megtalálod a klasszikus magyar téliszalámit, paprikás változatokat, de kolbászokat is. Az online vásárlás kényelme lehetővé teszi, hogy otthonról válogass a finomságok közül, és biztos lehess benne, hogy mindig friss és kiváló minőségű termék kerül az asztalodra.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás