A fagylalt a világ egyik legkedveltebb finomsága és ez különösen igaz az olasz különlegességekre. A „Vero gelato italiano”, vagyis a acvalódi olasz fagylalt felirattal sok Olaszországon kívüli országban találkozhatunk, ahol egész láncok értékesítik a hideg édességet. Szép számmal láthatunk ilyeket Németországban, Franciaországban és Svájcban is.
Azt is meg kell jegyezni, hogy szinte mindegyik előtt hatalmas sorok gyülekeznek. Mi a titka ennek a példátlan népszerűségnek? A továbbiakban ezt is eláruljuk. A Hisztéria Fagylalt Műhely szerint a, minőségi alapanyagokból, megfelelő gépparkkal, helyben készült kézműves fagylaltnál kevés dolog finomabb. Ezeket a termékeket kizárólag friss és természetes alapanyagokból (tej, krém, gyümölcs, csokoládé stb.) készítik a gelato mesterek és általában közvetlenül helyben értékesítik, ezért nem tartalmaznak tartósítószereket. A beléjük fújt levegő értéke nem haladhatja meg a 35%-ot, míg ez az iparilag készült fagylaltokban ez 100–130%, a zsírtartalom pedig legfeljebb 10% lehet.
Általánosságban elmondható, hogy az ipari fagylalt sokkal kifizetődőbb vállalkozás, de az ízeket össze sem lehet hasonlítani, hiszen a kézműves fagyi az édesség és a frissesség valódi remekműve. Csak a Hisztéria Fagylalt Műhelyhez hasonló, a szakma iránti magas fokú tisztelettel és szeretettel rendelkező olasz fagylaltkészítők kínálatában találkozhatunk „szezonális” ízekkel. Például soha nem fogunk látni eladó őszibarack fagylaltot télen.
Mindezt nem azért, mert ebben az időszakban lehetetlen őszibarackot vásárolni, hanem azért, mert a gyümölcsök íze ilyenkor más és az ilyen összetevő hozzáadásával készült fagylalt nem lesz olyan finom. De nyáron, az őszibarack, a sárgabarack és az eper betakarításának ideje alatt az összes kézműves fagylaltozóban és a kiállító standokon is megvásárolhatja az érett gyümölcsök friss ízével és utánozhatatlan aromájával rendelkező édességeket. Ha pedig hozzáadunk ezekhez egy kis csokoládéöntetet is, valóban mennyei örömben és hamisíthatatlan olasz ízekben lesz részünk!