Egyes élelmiszerek bevitele allergiás reakciókat okozhat az emberi szervezetben. A hisztamin intolerancia másik neve a hisztamin túltengés. Ez olyan állapotra utal, amikor a hisztamin mennyisége a szervezetben meghaladja a normális vagy tolerálható szintet.
Ha ez a szint túl magas, az allergiához nagyon hasonló állapotok alakulhatnak ki. Néha a túlzott hisztaminszint és az ételallergia tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Vannak, akiknél duzzanat és viszketés jelentkezik, másoknál tüsszögés és könnyező szemek fordulnak elő, megint mások fejfájást tapasztalnak.
Azoknak, akiknél gyakran előfordul a hisztamin intolerancia valamelyik tünete, korlátozniuk kell az ebben gazdag ételek fogyasztását és rendszeresen táplálékkiegészítőt kell szedniük. Akik csak alkalmanként tapasztalnak hisztamin intolerancia reakciókat bizonyos élelmiszerek fogyasztása után, egyszerűen be kell venniük egy készítményt, ha például bort vagy sajtot esznek egy partin, esetleg pizzát rendelnek dupla sajttal és paradicsomszósszal.