A Földközi-tenger térségében élő népek étrendje igen változatos, rostokban gazdag, amelyek gátolják az elhízást. Az ételeik főbb összetevői közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a különböző zöldségek és a gyümölcsök, amelyek kiváló alapot szolgáltatnak a mediterrán diéta sikerességéhez. A mediterrán étrendhez tartozik még a magas kakaótartalmú étcsokoládé, na meg a vörösbor is.
Az utóbbi években a dietetikusok komoly kutatásokat végeztek ezen a területen élő emberek körében. A kutatások eredményei azt támasztják alá, hogy azok között, akik a mediterrán diéta alapelveit alkalmazzák, jóval kevesebb a szív, az érrendszeri, és a daganatos megbetegedések kialakulásának aránya a más vidéken élőkkel szemben, mindez a mediterrán diéta magas flavonoid, rost és vitamin tartalmának köszönhetően.
A mediterrán diéta részét képező tésztát teljes kiőrlésű durumbúza lisztből készítik, így az a magas rost és vitamin tartalma mellett, ásványi anyagokban is bővelkedik. Ezek mellett az étrend bővelkedik sovány húsokban, halakban és tenger gyümölcseiben, amelyek segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségletünk kielégítésében. A halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai. Ennek köszönhetően újabban a mediterrán diéta gyakran használt a dietetikusok által ajánlott fogyókúrákban is.