Vannak olyan italok, amelyeknek az ízét semmihez sem lehet hasonlítani, ami talán meg is magyarázza azok kedveltségét. A tequila fogyasztása hazánkban is azzal magyarázható, hogy ez valóban egy páratlan ízvilágot kínál, ami nem mondható túl erősnek, és az pedig hab a tortán, hogy a felhörpintés után még adott egy kis szelet citrom is, ami még jobban kiteljesíti az ízt. Talán már közismert tény, hogy ez a nedű Mexikó nemzeti itala.
Mi adja az egyedi aromát, az utánozhatatlan ízt? Nos, a fő alapanyagot a kék agávé adja. Az agávéból nyert italok lepárlását követően a tequila fajtájától függően palackozzák, esetleg hordóban tovább érlelik vagy pihentetik. A tequila-t három fő csoportba lehet sorolni. Van a silver, a blanco és a reposado.
Országunkban mind a három tequila fogyasztása elterjedt. Az adott szesz minőségének a leginkább mérvadó elemét a valódi agávé tartalom jelenti. Azt is sokan tudják már, hogy a tequila fogyasztása hagyományosan kísérő nélkül történik, de azért a legtöbben a silvert sóval és citrommal, míg a goldot fajtánál fahéjjal és naranccsal isszák.