EgészségWebáruház

A szezámmag finom és egészséges

Szezámmagos sütemény
Szezámmagos sütemény

Bizonyos élelmiszerek már régóta jelen vannak a magyar konyhában, azonban általában meglehetősen egyoldalúan használják fel. Ilyen a jól ismert szezámmag is. Az egyáltalán nem új keletű növényt itthon általában a panírozásnál használjuk, pedig nem is gondolnánk, hogy ez jóval sokoldalúbb és érdekesebb alapanyag.

De lássuk, hogy mit is tudunk róla. Származását tekintve egzotikusnak mondható, már nagyon régen felfedezték a csodás tulajdonságait. A szezámmag már ötezer évvel ezelőtt, az ókori Indiából, Kínán és Japánon keresztül terjedt el a mediterrán éghajlati öv országaiba. Már az ókorban is mindenhol ismerték és nagyra becsülték. Napjainkban főleg Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika trópusi éghajlatú országaiban termesztik.

A szezámmag nemcsak nagyon ízletes, de a fogyasztása roppant egészséges is. Jelentős arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Nagyon gazdag A-, B1-, B2-, E-vitaminban. Különösen magas a kalciumszintje, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.

A szezámmag fogyasztása kifejezetten ajánlott a a magas koleszterinszint esetében, mivel szív- és érvédő táplálék. Azt viszont valószínűleg csak kevesen tudják, hogy az olaja gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, éppen ezért nagy szerepet játszik a csontritkulás kezelésében és megelőzésében. A szezámmag rengeteg módon felhasználható a konyhában, sós és édes ételek készítésére egyaránt kiváló alapanyag. Tudta, hogy vajat is lehet készíteni belőle?

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás