Mindenekelőtt le kell szögezni azt a tényt, hogy a whisky ár rendkívül változatos, ahogy a fogyasztók igényei is, ezért nem meglepő, hogy a felhozatal hatalmas. Az érlelési idő az egyik legmeghatározóbb szempont. Minél tovább pihen a nedű a hordóban, annál karakteresebb lesz az íze, ezáltal a whisky ár emelkedik.
A legmagasabb minőségi italok általában prémium gabonából, illetve vízből készülnek, szigorú ellenőrzés mellett. Az előállítási mód és a használt technológia szintén változást eredményezhet.
A hagyományos kézműves technikák alkalmazása, illetve a gondos folyamatok kimondottan időigényesek és költségesek, ami a whisky ár növekedéséhez vezet. Az üveg designja, címkéje és csomagolása szintén a meghatározó tények között említhető.
Az exkluzív és luxus megjelenésű csomagolás, valamint a marketingtevékenység szintén hozzáadhat az ital értékéhez. A végösszeg alakulására kihat továbbá a szállítási költség, az infláció és a gazdasági környezet. A whisky ár akár üzletenként is eltérő lehet, ezért célszerű figyelni az aktuális felhozatalt.