A guatemalai rumot a cukornádból kivont nyers levekből állítják elő. Ezeknek a cukorkoncentrációja a nádlében lévő víz elpárolgása után körülbelül 70-78%. Az illat és az egyedi ízek egyensúlya a Solera System eljárásból származó, 6 és 23 év közötti érlelt Zacapa rum keverékéből származik.
Ezeket az érett italokat csak a legédesebb zúzott cukornádmézből állították elő. A Zacapa rum 2300 méteres tengerszint feletti magasságban érlelődik, válogatott hordókban, amik korábban robusztus bourbonokat, finom sherryeket és ínycsiklandozó Pedro Ximenez borokat érleltek. A tengerszint feletti magasság és az alacsonyabb hőmérséklet lehetővé teszi a rumok hosszabb érlelését, mint más trópusi éghajlaton.
Zacapa Centenario elnyerte a platina díjat a Caribbean Rum Fest-en és övé volt az első rum, ami 2003-ban bekerült a Hírességek Csarnokába, miután 5 egymást követő első helyezést ért el a Super-Premium kategóriában (1998-2002). A Zacapa rum elnyerte a Best Spirit díját és a Wine and Spirit magazintól 98/100 ponttal kiemelkedő minősítést kapott.